ASSÍS
 
 
 

#CAPDONASENSELLAR

Cada nit, 117 dones dormen als carrers de Barcelona.

Elles arriben en pitjors condicions que els homes només pel fet de ser dones: la societat les situa en desavantatge, són víctimes de violència, senten por i inseguretat constantment i, a més, es veuen més afectades que els homes pels estigmes socials. Moltes, es tornen invisibles a més de ser invisibilitzades per la societat que les rebutja i ignora.

 

Dones en situació de sense llar: quina és la realitat?

 
 

A ASSÍS centre d’acollida l’any 2018 es van atendre 220 dones, un 41% més que l’any anterior. Els indicadors europeus ens alerten d’un creixement del nombre de dones que pateixen exclusió residencial. A França, s’ha detectat un increment del 22% de dones que demanen habitatge d’emergència entre l’any 2015 i 2016. A Anglaterra el percentatge de dones dormint al carrer és d’un 14% i a Irlanda a 2019 les dones ja són 4 de cada 10 en els serveis d’emergència destinats a persones sense llar. A Barcelona també s’observa aquesta tendència.  Segons la informació del Servei d’Inserció Social Medi Obert de l’Ajuntament de Barcelona, el 2018 es van detectar 329 dones pernoctant al carrer (13.42% del total). 

Malgrat quantitativament les dones obligades a viure en espais públics continuen sent una minoria, en termes absoluts podem observar un increment del 60% en 10 anys. 

GEMMA / Juan Lemus (C)

GEMMA / Juan Lemus (C)

Perquè hi ha més homes que dones malvivint al carrer?

 
 
image.jpg

Malgrat les dones estan més vulnerabilitzades, tenen més capacitat de consolidar xarxes de suport i de mobilitzar recursos personals i per aquest motiu arriben més tard a viure situacions de carrer. En tot cas, a les dones els afecten altres formes de sensellarisme que estan profundament invisibilitzades.

Parlem de dones que viuen en habitatges insegurs, inadequats o en habitacions de relloguer que avui poden pagar però demà no. Dones que a canvi d’un sostre pateixen situacions d’explotació laboral, sexual i relacions d’abús. Dones que es veuen obligades a “ocupar” el sofà de familiars, amics i coneguts i fins i tot dones que inicien o mantenen relacions tòxiques per no acabar al carrer.

D’aquestes realitats amagades pràcticament no disposem d’informació.  A Barcelona només es recullen les dades d’habitatge insegur o inadequat de les persones que reben el suport de les entitats o administracions, però és només una mínima part del que segurament suposa el sensellarisme ocult.

 

Com arriben les dones a una situació de sense llar?

 
 

Dormir al carrer és “la darrera fase” d’un procés llarg de pèrdues i privacions. Segons les dades de l’enquesta de perfil d’ASSIS (2018) les principals causes del sensellarisme  femení estarien relacionades amb ruptures sentimentals (33%) i violència de gènere (17%).

Generalment han patit un seguit de circumstàncies al llarg de la vida que han condicionat fortament la seva història (el 52% ha patit agressions físiques en l’edat adulta, el 32% agressions sexuals, el 56% violència de gènere i el 48% ha efectuat algun intent de suïcidi[1]).

Per sobreviure posen en joc estratègies que poden arribar a ser molt extremes (explotació laboral, sexual, dependència econòmica de parelles tòxiques…etc). Això sumat a que les dones hem estat socialitzades per desenvolupar funcions de cures en l’àmbit domèstic fa que no poder sostenir el benestar especialment dels fills/es creï problemes d’autoestima i identitat[2].

Tot plegat porta implícit un desgast i un deteriorament físic, emocional i psicològic molt fort. La resignació, la frustració i el sentiment de fracàs s’afegeixen a unes motxilles personals que cada cop pesen més.

Quan les situacions de precarietat es cronifiquen en el temps o quan aquestes dones arriben a una situació de carrer ho fan en pitjors condicions en tots els sentits (salut física, salut mental, deteriorament sòcio-relacional, sòcio-econòmic, psicosocial…etc).

A més, a aquestes dones els hi afecten un seguit de factors de risc pel simple fet de ser dones. La societat les situa en desavantatge pràcticament en tots els àmbits; pateixen més situacions de violència ; viuen en un estat permanent de por i inseguretat i els afecten molt més els estereotips i l’estigma social, motiu pel que generalment els hi acompanyen sentiments de vergonya i culpa que fa que no només estiguin invisibilitzades sinó que moltes vegades elles mateixes vulguin ser invisibles.

1] ‘Situación, necesidades y procesos de cambio de las mujeres en situación de sin hogar’ Dra. Sonia Panadero, UCM. 2016 https://idus.us.es/xmlui/handle/11441/51814 

[2] Mujeres sin hogar: aproximación teórica a una situación de desprotección, vulnerabilidad y exclusión. Mireia Díaz Farré 2014. https://www.icps.cat/archivos/CiPdigital/cip-i9diaz.pdf?noga=1

 
 

56%

han patit violèNcia de gènere

52%

han patit agressions físiques

 

32%

han patit agressions sexuals

48%

ha efectuat algun intent de suïcidi

Per què és necessària una intervenció específica?

 
 
PILAR / Cèlia Atset

PILAR / Cèlia Atset

La invisibilització és també una forma de violència estructural. Els serveis estem preparats per atendre un 90% d’homes, motiu pel que estem profundament masculinitzats tant metodològica com estructuralment:  no hi ha espais de seguretat per a dones (no mixtes).

L’obsessió de les dones que viuen al carrer es trobar espais segurs i quan arriben als recursos per a persones sense llar es tornen a trobar amb espais on fonamentalment hi ha homes. Aquest fet pot crear malestars específics on sense voler-ho reproduïm hostilitats. A més, rebre un acompanyament intensiu i continuat i recuperar xarxes socials són els factors protectors més valorats per elles[1]. Aquestes necessitats, que es donen en serveis masculinitzats i saturats, sovint queden diluïdes entre la voràgine de la quotidianitat per falta de professionals específics i de temps.

[1] Mujeres Sinhogar de la ciudad de Barcelona: resiliencia y trabajo social. Mireia Díaz Farré 2014

 

Què podem fer?

 
  1. Visibilitzar el fenomen del sensellarisme femení

    Aquest esforç d’anàlisi ens ajudarà a definir polítiques socials no només més eficaces i eficients sinó també més respectuoses i de major qualitat.

  2. Incorporar la perspectiva de gènere en els plans estratègics de lluita contra el sensellarisme

    Reconeixent d’aquesta manera les particularitats que presenten les dones en situació de carrer.

  3. Promoure recursos i programes específics per a dones en situació de sense llar

    Dotar-les de recursos per donar cobertura a les seves necessitats principals.

  4. Treballar de forma intersectorial i interdepaRtamental

    Reconeixent el caràcter multi-causal i dinàmic d’aquest fenomen a partir de l’articulació de xarxes col·laboratives entre tots els agents implicats.

  5. Prioritzar les dones

    Com a col·lectiu especialment vulnerable i plantejar recursos residencials i asistencials des de l’equitat.

  6. Formar als/les professionals

    En les particularitats que presenten les dones sense llar i en perspectiva de gènere

  7. Adequar les infraestructures i els espais

    Facilitant entorns de seguretat i intimitat

  8. Adequar la intervenció

    Les dones en situació de sensellar formen part d’un col·lectiu molt ampli. Cal poder oferir una atenció integral capaç de donar resposta als diferents moments i punts de partida incorporant com a mínim tres dimensions: la clínica (salut física i psicológica), la social (autonomía de decisió, de gestió del temps i  económica) i la relacional/emocional.

  9. INCORPORAR LA PERSPECTIVA DE GÉNERE EN LA INTERVENCIÓ

    Reconeixent i identificant els impactes que produeixen les desigualtats de gènere en les persones. Això implica, considerar part del malestar de les dones com a conseqüència de les desigualtats i de les diferents formes de violència a les que han pogut estar exposades.

  10. Crear espais grupals d’apoderament per a dones

    Això implica la creació d’espais que afavoreixin la vinculació i la recuperació de la confiança oferint capacitat d’acció i agència (poder de decisió) com a formula per treballar la autoestima, la capacitat individual, la capacitat de relacionar-se de forma positiva, de planificar i de tenir influència en els esdeveniments (expectativa).

 

Ajuda’ns a que la “Llar Rosario Endrinal” sigui una realitat.

 
solid-52c2c8-2500x1667.jpg